Please select your Country/Region

Foliumzuur

Andere benamingen
Vitamine B11
Folaat
Folacine
Vitamine M

Vitamine B11 of foliumzuur is een van de acht in water oplosbare B-vitaminen. Folaat is de van nature voorkomende vorm van vitamine B11 en foliumzuur is een synthetische samenstelling van folaten die wordt gebruikt in voedingssupplementen.

De rol in het menselijk lichaam

Vitamine B11 heeft veel functies in het lichaam: het ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, het draagt bij aan een vermindering van vermoeidheid, het is gunstig voor de stemming en het draagt bij aan het behoud van een heldere geest.

De Gezondheidsraad beveelt vrouwen met kinderwens en zwangere vrouwen aan in extra foliumzuur te gebruiken, ter verlaging van het risico op een open ruggetje.Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Eeen lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het onstaan van neurale buiseffecten (“open ruggetjes”) bij de zich ontwikkelende foetus. Verandering van één van die factorenkan als dan niet een heilzaam effect hebben.

Deze informatie is bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 mcg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

Waar kan je het vinden?

De rijkste bronnen van vitamine B11 zijn lever, donkergroene bladgroente, bonen, pinda’s, tarwekiemen en gist. Andere bronnen zijn eigeel, melk en zuivelproducten, bieten, sinaasappelsap en volkorenbrood.

https://www.swisse.nl/xWst5@(N0ul[QVR}+SbeQuZkUxm].`)d?(` [gsI9t%rCLD/dJDE?Aq$jmwpoP+_