Antioxidanten

Antioxidanten

Sommige voedingsstoffen hebben antioxidatieve eigenschappen en kunnen vrije radicalen neutraliseren die onder andere vrij komen als voedsel wordt omgezet in energie in het lichaam. Er zijn verschillende aspecten in ons moderne leefpatroon die de hoeveelheid aan vrije radicalen kunnen beïnvloeden zoals voeding, alcoholgebruik, milieuvervuiling, medicatie, blootstelling aan de zon en roken.

Een verstoring van het evenwicht tussen antioxidanten en vrije radicalen kan leiden tot “oxidatieve schade", schade aan cellen en weefsels. Dit kan leidentot vervroegde veroudering van cellen en weefsels.

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren. Antioxidanten in de voeding zijn vitamine A (meer specifiek de precursor voor vitamine A, wat bètacaroteen is), vitamine C, vitamine E, zink en selenium. In recente onderzoeken werd ook aangetoond dat flavonoïden die worden gevonden in fruit en groente een rol spelen in het voorkomen van oxidatieve schade.

Flavonoïden zijn polyfenolische stoffen die voornamelijk aanwezig zijn in fruit en groente en volgens hun chemische structuur worden ingedeeld in flavonolen, flavonen, flavanonen, isoflavonen, catechinen, anthocyanidinen en chalconen. Er zijn meer dan 4.000 flavonoïden geïdentificeerd, waarvan een groot aantal voorkomt in fruit, groenten en dranken (thee, koffie, bier, wijn en fruitdranken).

Flavonoïden kunnen bescherming bieden tegen schade aan cellen en weefsels. Epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat de inname van flavonoïden de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen.