Vitamine D

vitamin D

Andere benamingen
Vitamine D3 (cholecalciferol) of Calciferol
Vitamin D2 (ergocalciferol)

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine d die in twee vormen voorkomt. Vitamine D3 is afkomstig van dierlijke bronnen en wordt ook aangemaakt door de huid na blootstelling aan zonlicht. Vitamine D2 is afkomstig van planten zoals gisten en schimmels.

De rol in het menselijk lichaam
Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Vitamine D3 draagt er daarnaast toe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen. Het skelet geeft stevigheid aan het lichaam en beschermt de vitale organen. Bepaalde bevolkingsgroepen zoals ouderen wordt geadviseerd extra vitamine D te nemen (zie voedingsadviezen van de Gezondheidsraad). Vitamine D draagt ook bij tot de normale werking van het immuunsysteem en tot de instandhouding van normale tanden.

Waar kan je het vinden? De rijkste natuurlijke voedingsbronnen van vitamine D zijn visleverolie en zoutwatervis zoals sardines, haring, zalm en makreel. Eieren, vlees, melk en boter bevatten ook kleine hoeveelheden.