✓ Voor 22:00 uur besteld, vandaag verzonden ✓ Gratis verzending vanaf €25,- ✓ Natuurlijke ingrediënten Shop nu

Wat is cholesterol en hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?


Cholesterol is een belangrijk stofje voor het lichaam. Het is één van de bouwstenen voor lichaamscellen, hormonen en de aanmaak van vitamine D. Zonder cholesterol kan ons lichaam gewoonweg niet werken. Een klein deel van het stofje krijg je binnen via voeding, maar cholesterol wordt voornamelijk aangemaakt in de lever. Ongeveer 25% van de Nederlanders in de leeftijd van 30 t/m 70 jaar kampt met een te hoog cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte is schadelijk, want het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Hieronder vind je meer informatie over cholesterol verlagen, plantensterolen en ons voedingssupplement! 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een ‘vette’ stof en behoort tot de groep van de sterolen. De stof komt in kleine bolletjes in ons lichaam voor en is een essentiële stof. Om deze bolletjes zit een laagje eiwit. Dit zorgt ervoor dat cholesterol vervoerd kan worden door ons bloed. Ons lichaam gebruikt cholesterol onder andere om cellen, hormonen en gal aan te maken. Daarnaast neem je in kleine mate cholesterol op uit voeding, zoals eidooiers, vlees, paling en schelpdieren. In deze producten zit van nature cholesterol. 

Een verhoogd cholesterol, wat houdt dat in?

Een hoog cholesterolgehalte betekent dat je een verhoogde concentratie cholesterol in je lichaam hebt. Cholesterol is een belangrijke bouwsteen voor onder andere cellen en hormonen. Het is zelfs zo dat we zonder cholesterol niet kunnen leven, maar een verhoogd cholesterol vergroot weer de kans op hart- en vaatziekten. In zo’n geval is het belangrijk om je cholesterol te verlagen. Oorzaken van een te hoog cholesterol zijn onder andere het eten van te veel verzadigd vet en overgewicht. Je lever maakt zelf ook al voor een deel cholesterol aan, maar een slechte leefstijl zorgt ervoor dat er te veel cholesterol wordt aangemaakt. Voor je cholesterol verlagen is medicatie niet noodzakelijk, een gezonde levensstijl kan al genoeg zijn. 

Oorzaken verhoogd cholesterol

• Vet voedsel met verzadigde vetten
• Overgewicht
• Erfelijkheid: in sommige families komen vaker hoge cholesterolwaarden voor
• Diabetes
• Roken
• Een langzaam werkende schildklier

Gevolgen van een verhoogd cholesterol

Het is belangrijk om een verhoogd cholesterol te verlagen, anders bestaat er de kans op diverse vervelende gevolgen, namelijk:

• Aderverkalking in de benen. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven dan kleven op diverse plekken in de wanden van de slagaders.

• Aderverkalking vlak bij het hart. 

• Aderverkalking rondom de hersenen.

SHOP CHOLESTEROL BALANS

Verschillende soorten cholesterol

Wil je je cholesterol verlagen? Je cholesterolgehalte kan bepaald worden door een bloedtest. Uit deze test komen diverse waarden, die een beeld geven van de totale cholesterol. Denk hierbij aan de deeltjes LDL, HDL en triglyceriden.

LDL

LDL-cholesterol wordt ook wel ‘slecht’ cholesterol genoemd. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterolgehalte meer kans hebt op vernauwingen in de slagaders. Deeltjes van LDL kunnen zich gemakkelijk ophopen in de bloedvaten. Dus hoe lager, hoe beter. Er zijn nog meer cholesteroldeeltjes die worden gezien als ‘slecht cholesterol’, zoals VLDL, IDL en Lp(a). De verzamelnaam voor deze cholesteroldeeltjes is non-HDL. Belangrijk om LDL-cholesterol te verlagen. 

HDL

HDL-cholesterol wordt gezien als ‘goed’ cholesterol. Deze stofdeeltjes beschermen je tegen hart- en vaatziekten en vervoeren te veel cholesterol naar de lever, zodat de lever het afbreekt. 

Triglyceriden

Andere belangrijke cholesteroldeeltjes zijn triglyceriden, die voornamelijk uit eten worden opgevangen. Na een vetrijke maaltijd gaan de triglyceriden in het bloed, zodat je lichaam ze kan gebruiken als energiebron. Hoge waarden triglyceriden zijn slecht voor hart- en vaatziekten, hoewel dit al een stuk minder is vergeleken LDL. 

cholesterol verlagen

Wanneer heb je een verhoogd cholesterol?

Uit een bloedtest komen diverse waarden, maar wanneer geldt een verhoogd cholesterol en is het aan te raden om je cholesterol te verlagen? Je hebt een verhoogd cholesterolgehalte als:

- Je totale cholesterol hoger is dan 8,0 mmol/l

- Je LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l


Een goed cholesterol

Voor een goede cholesterol gelden er een aantal grenswaarden. Denk hierbij aan een LDL-cholesterol van minder dan 2,5 mmol/l. Bij HDL-cholesterol zijn de waardes goed minder dan 5 mmol/l/. Alles boven deze cijfers is te hoog, wat een risico betekent op hart- en vaatziekten. 

Hoe verlaag ik mijn cholesterol?


1. Gezond eten: beperk verzadigde vetten en vergroot onverzadigde gezonde vetten
2. Houd je lichaam in de gaten: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte
3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: minimaal 30 minuten beweging op een dag
4. Stop met roken
5. Voedingssupplementen: voor extra ondersteuning van een gezond cholesterolgehalte

Cholesterol Balans met Plantensterolen

Cholesterol Balans draagt bij aan een goede cholesterolspiegel door het gebruik van plantensterolen. Maar wat zijn plantensterolen nu eigenlijk? Plantensterolen zijn bioactieve stoffen, ook wel bekend als fytosterolen. Ons lichaam kan zelf geen plantensterolen aanmaken. De stof komt voor in plantaardige olie- en graanproducten en voedingssupplementen. Plantensterolen kunnen het cholesterol verlagen.

Daarnaast bevat ons cholesterol supplement geen rode gist rijst en statines. Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Het wordt aanbevolen voor ‘de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte’. Deze middelen nadelige neveneffecten hebben. Om dit te voorkomen is er geen rode gist rijst te vinden in ons cholesterol supplement. Maar een gevarieerde, gezonde en evenwichtige voeding en levensstijl is dé sleutel naar een goede gezondheid. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gezonde voeding, maar bieden extra ondersteuning bij je cholesterol verlagen!

SHOP CHOLESTEROL BALANS